Hopp til innhold

Smartby

Støper inn ledelys langs bilveien

Fosstech jobbet med produkter tilpasset ekstreme miljøer innen blant annet olje og gass. Nå bruker bedriften offshorekompetansen og -teknologien til å legge inn ledelys langs motorveier.

Teknologi- og elektronikkselskapet Fosstech ble hardt rammet under årene med oljeprisfall fra 2014. Men så fikk Fosstech en henvendelse fra Statens vegvesen om de kunne levere belysning langs motorveiene. Dermed oppstod en ny vekstmulighet for bedriften.

Helstøpt løsning
Eksisterende belysning baserer seg på glasskupler med pakninger og skruer. Utfordringen med dagens løsning er at den ikke så godt tåler det harde miljøet med temperaturforskjeller, vann og salt som omgir norske veier. De ømfintlige elektroniske elementene ligger nede i betongkummer og får hard medfart.

Løsningen ble å designe en hermetisk lukket lampe. Fosstech har levert innkapslet elektronikk til blant annet Kongsberggruppen og Schlumberger, og bruker sin kapslingskompetanse og støper LED-lysene inn i klar støpemasse. Dermed håndterer Fosstechs helstøpte løsning med LED-lys krevende miljø bedre. I prinsippet kan de tåle et vanntrykk tilsvarende 3000 meters havdyp.

Videoen under viser hvor robust teknologien er.

Store samfunnsøkonomiske besparelser
Samfunnsøkonomisk vil bruk av ledelys gi store besparelser. Ifølge Statens vegvesen bruker LED-lys langt mindre energi enn tradisjonell veibelysning, noe som gjør ledelysene langt mer miljøvennlige. De krever også mindre vedlikehold. Ikke nok med det, lysene kan også redusere driftskostnadene med 70 000-80 000 kroner per kilometer i året.

Videoen under viser ledelys langs E6.

 Fosstech produserer flere av komponentene i løsningen ved hjelp av 3D-printere. Løsningen er godt mottatt av markedet. Statens vegvesen har tatt i bruk Fosstechs løsning, og interessen er stor hos både entreprenører og rådgivende ingeniørfirmaer. 

Fosstech AS

 

Etableringsår:

1997

Antall ansatte:

50

Omsetning 2019:

Budsjett 90 MNOK

Bedriftens tlf.:

+47 333 35 300

Bedriftens epost:

post@fosstech.no

Bedriftens nettside:

www.fosstech.no

Kontaktperson:

Steven Foss

Kontaktpersonens epost:

steven@fosstech.no

Kontaktpersonens mob.:

922 01 608